Monday, October 18, 2010

01. Otak-otak - Oleh Rasa

Oleh : RASA pada 16 Jun 2010 Jam 9.00 pagi

BAHAN-BAHAN: 
½kg isi ikan tenggiri | dikisar halus 
10 biji bawang merah 
2 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih 
2sm halia 
2sm kunyit hidup 
30gm jintan manis 
30gm jintan putih 
2 batang serai 
1 biji telur 
30gm serbuk kari ikan 
5gm daun ketumbar | dicincang halus 
1 helai daun kunyit | dimayang halus 
1 biji kelapa | diambil santannya 
Daun pisang secukupnya 
Lidi sate secukupnya 
Garam dan gula secukup rasa 
Minyak untuk menumis 

CARA MEMASAK: 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau. 
2. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih dan serbuk kari. Setelah pecah minyak, sejukkan. 
3. Seterusnya gaul bahan-bahan tumis tadi bersama isi ikan, santan, telur, daun kunyit dan daun ketumbar. Perasakan. 
4. Sudukan adunan di atas daun pisang. Gulung mengikut saiz yang dikehendaki. 
Setelah itu, sematkan dengan lidi. Lakukan sehingga habis. 
5. Akhir sekali, bakar otak-otak di atas bara api sehingga masak. Sedia untuk dimakan. 

No comments:

Post a Comment