Saturday, October 23, 2010

02. KEK AIR MATA BERLINANG

BAHAN-BAHAN

10 biji telur ayam
4 gelas susu tepung (jenama apa2 je…)
2 gelas air sejuk (ais)
1 tin susu Nestle (croam)
2 sudu chee
12 oz mentega (3/4 @ 8 oz untuk dipukul)
2 sudu eno (biasa)
1 sudu baking powder
4 sudu susu pekat
2 gelas gula halus ( adunan ini agak manis… kurangkan menjadi 1 gelas jika tak nak manis)

CARA-CARA

  1. Mentega + gula halus dipukul hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu, pukul sebati.
  3. Dalam bekas lain, bancuh susu tepung dengan air sejuk..kemudian masukkan dalam adunan mentega tadi.
  4. Masukkan ghee, baking powder, susu pekat, nestle & eno…gaul sebati.
  5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 2 jam.

No comments:

Post a Comment