Sunday, October 24, 2010

03. CAKE CHEESE (NON BAKED)

BAHAN-BAHAN
250 gm cream cheese
250 gm mentega (golden churn)
1 tin susu manis
1 tin susu cair – untuk mencelup biskut
5 bungkus biskut saltcheese (yang nipis)
Nestum dan milo secukupnya – untuk ditabur.

CARA-CARA:
  1. Bahan 1, 2 dan 3 dipukul hingga sebati
  2. Mula-mula semua bahagian acuan hendaklah di tutup dengan aluminium foil. Ini bertujuan memudahkan kek dikeluarkan bagi sesiapa yang tidak ada acuan jenis boleh buka bahagian tepinya.
  3. Celup biskut cheese dalam susu cair sekejap.. tos dan susun dalam acuan hingga menutupi permukaan acuan.
  4. Sapu adunan No.1 (sekadar menutupi permukaan biskut) atas biskut tadi dan tabur nestum di atasnya
  5. Kemudian susun lagi biskut seperti tadi dan sapu lagi adunan no.1, kemudian tabur milo pulak (jangan tebal sangat)
  6. Ulang semula proses di atas hingga adunan dan biskut habis.
Simpan dalam peti sejuk 2 – 3 jam …kemudian boleh menjamu selera

No comments:

Post a Comment